Esküvői illemtan

Nem a menyasszonyoknak, mert azoknak általában nem kell, meg különben is, mindenki úgy bassza el alakítja a saját esküvőjét, ahogy neki jólesik.
Viszont a násznép -főként egyedülálló-  nőtagjai sokszor nem tudják, merre vannak arccal, és el vannak tévedve azt illetően, miről is szól egy esküvő. Az alábbiaknak evidenciáknak kellene lenniük, de a saját és az ismerősök esküvői tapasztalatai alapján úgy tűnik, mégsem azok. Néha nem ártana az esküvői meghívó mellé mellékelni egy ilyet - csak a miheztartás végett.

1. Az esküvő -bármennyire hihetlen- arról szól, hogy egy férfi és egy nő szereti egymást, össze akarja kötni az életét, jogilag is, és a hivatalos aktusra, valamint az azt követő örömünnepre meghívják a rokonaikat és a barátaikat, hogy megosszák velük az örömüket. Így aztán te mint meghívott vendég azért vagy jelen, hogy osztozz a pár örömében. Nem másért.
2. A fentiekből egyenesen következik, hogy az esküvő nem rólad szól.
3. Nem ilik -és hát nevetséges is- túlöltözni a menyasszonyt. És a násznépet is. Az is ciki, ha egyedül te vaggy puccparádéban, míg a násznép többi tagja visszafogottan elegáns. Ennek tényleg evidenciának kellene lennie, de a tapasztalatok szerint sajnos nem az, hogy esküvőre nem illik nagyestélyit húzni. Sőt, a koktélruha/kisestélyi is necces lehet, ha túlzásba viszed.
Az alulöltözöttség hibájába nők viszonylag ritkán esnek.
4. Megteheted, de nem feltétlenül szükséges az esküvőre lecserélni a ruhatáradat. Vehetsz új ruhát, ha úgy érzed, nincs egy rongyod sem - de a csak erre az alkalomra vásárolt  cipő, táska, harisnya, fehérnemű azért talán túlzás.
5. Ha a menyasszony közeli ismerősöd/barátnőd, akkor se vele oszd meg a ruhaválasztással, sminkkel, frizurával, testsúlyoddal kapcsolatos kételyeidet. Ne rángasd magaddal ruhát vásárolni, és ne traktáld sokat azzal, hogy te mit fogsz viselni - a menyasszonynak van épp elég problémája. És sokkal fontosabb, hogy ő mit visel.
6. Ha felkértek, hogy legyél koszorúslány, attól még nem te leszel az esemény fénypontja. Előre érdeklődj, mit szeretne a menyasszony. Ha ragaszkodik egy bizonyos színű/fazonú ruhához, akkor olyanban jelenj meg, vagy ne vállald el. Puhatold ki, milyen lesz a menyasszony ruhája - ha egyszerű és dísztelen, akkor nagyon hülyén fogsz mellette festeni csilivili abroncsos jelmezben. Az sem biztos, hogy a te frizurádat és sminkedet is profinak kell elkészíteni, mint a menyasszonyét. Nem az a cél, hogy túltegyél rajta.
Ha a menyasszony nem szeretne koszorúslányokat, ne unszold, és ne sértődj meg. És várd meg, amíg a menyasszony felkér - ne ajánlkozz magadtól; irtó kellemetlen, ha csak azért egyezik bele, mert te ráerőlteted magad, de igazából nem is szeretne a koszorúslányok sorában látni. Ha koszorúslány létedre nem a főasztalhoz ültetnek, ne sértődj meg látványosan. Nem biztos, hogy ott van a helyed.
7. Egyáltalán, ciki többet készülődni, és többet foglalkozni az esküvő kérdésével, mint amennyit a menyasszony.
8. Az esküvői csokor a menyasszony egyik dísze és kiegészítője. Nem az a funkciója, hogy a szertartás után te elkaphasd. Ha van csokordobás, ne verekedj érte, és ne vetődj látványosan. Ha esetleg elkapnád, ne vinnyogj örömödben, és ne feledd, ettől még nem te leszel az este hátralévő részének főszereplője.
9. Jóllehet a legtöbb esküvői meghívón az áll, hogy "Önt és családját" várják, ez nem azt jelenti, hogy magaddal kell vinned minden utódodat, boldog ősödet, rokonodat és ismerősödet. A tezsvérem, nágy á csálád, dáridózzunk együtt csak a svédeknél szokás. A férjed és a gyerekeid - természetesen. Az élettársad - természetesen. A két héttel az alkalom előtt a diszkóban megismert pasi - természetesen nem. És ha egyedül vagy, hát gyere egyedül. Kolléga, haver stb. magaddal hozása "kísérőként" hajmeresztő elképzelés.
10. Még ha az esküvő napjára esne is egy másik számodra fontos ünnep (születésnap, névnap, az aranyhörcsögeid házassági évfordulója), a legnagyobb taplóság ezt a rendezvényen hangosan emlegetni, és ezzel magadra vonni a figyelmet. A tömeg nem azért gyűlt össze, hogy téged ünnepeljen, és ne akard mindenáron, hogy az ünneplésből neked is jusson. Ünnepelj csendben és magadban, a bulit pedig más napra szervezd.
11. Nem illik tömni magad, mint aki három napja nem evett (intő példa legyen Móricz Kis Jánosának tragédiája), de azért az is gáz, hogy míg a násznép jóízűen vacsorázik, te ímmel-ámmal elrágcsálsz egy salátalevelet, persze csak miután lecsekkoltad, hogy biogazdálkodásból származik.
12. Ne mondj tósztot, ha nem egyeztettél előre a párral - és általában, minél többet ittál, annál inkább igyekezz háttérben maradni.
13. A lakodalom nem húspiac, a menyasszony és a vőlegény pedig nem kerítő. Az alkalom nem arról szól, hogy te végre pasit fogj magadnak. Ne vadássz látványosan az egyedül érkező férfivendégekre, a foglaltakkal flörtölni pedig a legszigorúbban tilos. Ha miattad fullad botrányba az esemény, vagy érzik magukat néhányan kínosan - méltóvá leszel a gyehenna tüzére.
14. Ki ne ejts olyat a szádon, hogy bezzeg a menyasszony már férjhez ment, és te vajon mikor fogsz végre.
15. Ne kritizálj senkit és semmit - főleg ne az esemény alatt. A pár jó szívvel meghívott, fizeti a vacsorádat és amit megiszol, a zenekart, hogy a buli jó legyen (egyszóval elég sokba kerülsz nekik) - elég gáz, ha te fikázol, és húzod a szádat. Majd a sajátodon mindent úgy csinálsz, ahogy neked tetszik.
 

A valósággal való bármilyen egyezés nem a véletlen műve. Ez a kis útmutatás azért jött létre, mert e fenti hibák mindegyikét elkövette valaki vagy az én, vagy valamelyik ismerősöm esküvőjén, és hát jó lenne az összes elkövetkező esküvőt anyázás nélkül megúszni.