Ellenőrfrász (kapja be a BKV is)

Nem tom, miafasz tört rá mostanság a BKV-ra, tán kell a pénz a karácsonyra, de minden metrómegállónál ellenőrök posztolnak, ki- és beszállásnál is kérik a bérletet, a Deákon meg nem lehet átjutni anélkül, h 3x ne kéne előkotornom a táskából a cuccomat. Mint a társadalom rendes és hasznos tagjának, természetesen van bérletem (az igazán bátrak máshol keresik az izgalmat, ugye), és nem is azzal van bajom, hogy ezt ellenőrzik. Hanem ahogy. Nem az a gond, h nem tudnak köszönni(sokan mások is vannak ezzel így), hanem hogy akkora bunkók, hogy arra jelzőm sincs, pedig nem szegény a szótáram. Illetve tévedtem, egyszer pár hónapig volt a földalattin egy ellenőr bácsi, aki egész normális volt, például tudta mondani, hogy jó reggelt kívánok, de őt, mint advanced játékost valószínűleg azóta átrakták főigazgatónak. Nem is értem, miért nem figyelnek ott a BKV-nál arra, hogy az alkalmazottaik a céget képviselik, ők a cég arcai, ezért magunkról állítanak ki szegénységi bizonyítványt, mikor retkes, koszos, megjelenésükben taszító embereket állítanak frontvonalba. (No persze, akik a Combinót légkondi nélkül megvették, azoktól mit is várhatunk.)
Szóval állnak az ellenőrök sorfalat bomberdzsekiben, bakancsban, koszos körmű kezükkel kapkodnak a bérletszelvény után (amihez nem lenne joguk hozzányúlni - mint ahogy hozzám sem), néha, ha már előre felvillantom (könnyítsük meg egymás dolgát, gondolom olyankor naivan), még egy pillantásra sem méltatják, de ha egyszer elmulasztom, csoda, hogy meg nem késelnek érte. És persze a magamfajtának szólnak csak oda, a védtelen, ártalmatlan fiatal ldiáknak látszó ánykáknak, meg a csendes középkorúaknak, Attilának már ritkábban, és kíváncsi vagyok, vajon Gyúrósköcsög Janinak szólt-e már valaki valaha is a jegyért, mikor véletlen Audi helyett villamossal talált utazni.
A legrosszabb, ha többen vannak, pofájuk mérete olyankor exponenciálisan nő, és elkezdik baromira komolyan venni, hogy ők itt most a kontroll élet és halál felett, és most aztán rendet tesznek a renitens utasok között.
És  sírnak, hogy nincs elég tekintélyük, és hatósági jogkört követelnek maguknak, baszki!! Azt, intézkedési jogkört, meg fegyvert is, mi, hogy azonnal statáriálisan kivégezzék a bliccelőt?!? (Annyira kiakadtam, hogy nemtom, ide milyen írásjel kell. Pedig nem most hallom először ezt a követelést.) Hatósági jogkört olyanoknak, akiknem nehogy érettségijük nincs, de még 2 összefüggő mondat kimondása is meghaladja a képességüket! Tudjátok, az a bűvös, ami úgy kezdődik, hogy jó napot kívánok, és a jegyek meg a bérletek elkérésével folytatódik.
Végezetül még megemlíteném Laár András idevágó négysoros szösszenetét, de nem idézem ide, mert akkora toposz, h biztosan mindenki ismeri.
Megjött Gy., befejezem a nyavalygást, és folytatom inkább neki:) Meg megiszunk egy sört is melléje:9
K.

Update: Attila is bejelentette, a téma megihlette. A két poszt párhuzamosan íródott. Vannak benne átfedések:)