Jericho

Kollégámnál jártunk a hétvégén, kicsit kába volt szegény a fáradságtól: hajnalig nézett egy sorozatot. Ismerem valamelyest, ha ennyi érdeklődést rászánt, rossz dolog nem lehet. Ritkán néztem korábban sorozatokat, de volt 1-1, ami tetszett. Pl. az elit alakulat, de az tévében talán nem is ment. Nem tudom. Ezt a sorozatot viszont úgy hívják: Jericho. Kölcsönkaptam az első évad 22 részét, első éjszaka én sem sokat aludtam - talán ha hajnali 4-ig néztem -, Úgyhogy ismertető következik.

Az alaptörténet szerint az Egyesült Államokban, a coloradoi Denvert atomtámadás éri, gombafelhő emelkedik az égbe. Ahogy - mint az később kiderül - összesen 23 amerikai nagyvárosban, többek közt Washingtonban, Chicagoban és Los Angelesben. A támadások következtében az államokban kitör a káosz. A telekommunikáció, az áramellátás ingadozik, majd megszűnik. Mindenki magára van utalva, ahogy Jericho lakói is. A kisváros gyakorlatilag el van vágva a külvilágtól. Kevés az élelem, az üzemanyag, az országban eluralkodik a bűnözés, az utak banditákkal vannak tele. Jericho lakói a túlélésért kűzdenek, hol éhséggel, hol belső ellenséggel, hol külső támadásokkal szemben. A 10. részig pusztán Jerichot és környékét ismerjük, majd egy kis visszatekintéssel fény derül a robbantások okaira. Terrorizmus. No igen, Amerika első számú félelme. Jerichoba apránként csordogál az információ. Érkeznek menekültek, érkeznek magukat tengerészgyalogságnak kiadó túlélők. Amerikában 6 vezető is kikiáltotta magát elnöknek. A bizonytalanság a film végéig megmarad. Jericho számára sokkal fontosabb azonban, hogy a szomszéd város - New Bern - szemet vetett Jericho erőforrásaira, és gyakorlatilag háborút indított. A sorozat utolsó epizódjának a végén persze nem derül ki semmi. A főszereplő - Jake Green - a jerichoiakkal elsáncolja magát, és tüzet nyit a támadó new bern-i csapatra. És vége...

Állítólag lesz egy 7 részes második évad, érthető, hogy így félbehagyták. Akiknek tetszett a sorozat, garantáltan megnézik a második évadot is.

A sorozat műfaját nehéz belőni. Van ahol posztapokaliptikus drámának, máshol sci-finek nevezik. Inkább az előbbi. A film hangulata számomra átütő volt, remekül visszaadta a helyzetet, amikor a 21. század hajnalán az emberek kénytelenek 19. századi módszerekkel túlélni. A film főcíme is szimbolikus ebből a szempontból: fekete háttéren Jericho felirat, a felirat mintázata olyan, mint a TV-é, ami nem vesz jelet. Fekete-fehér képi zaj. Furcsa zörejt is hallani a főcím alatt, pár rész után leesik, hogy ez bizony morze. A sorozat alcímét ugyanis sehol nem írják ki, de a JERICHO felirat vetítése alatt elmorzézzák. Amikor volt rá egy kis türelmem, az első pár betűt visszafejtettem, és tényleg. Nagyon tetszett ez a megoldás.

Több szót nem is fecsérlek, akinek tetszik, szerezze be, és nézze meg, szerintem mindenképp érdemes.

A.