Eszi a rák az idegemet

(Megj.: Minden látszat ellenére, ez a nyelvművelő bejegyzés. Mint a nyuszika a viccben: ha már megígértem...)

Nah, szóval. Kicsit én is ostorozom a magyar nyelv ellen vétőket (önmagam ostorozásától most nagyvonalúan eltekintek), és felsorolom azokat a kifejezéséket, amiktől a hideg ráz, vagy idegbajt kapok, ha úgy tetszik.
A pálmát egyértelműen az "ideg"-gel kapcsolatos kifejezések viszik. Úgy fest, vmikor a múlt évtizedben (újra)felfedezték a pszichoszomatikus betegség fogalmát, és rájöttek, hogy sok testi tünetnek lelki oka van, azaz "idegi alapon" is lehet betegnek lenni. Ez azóta leszivárgott a közbeszédbe, manapság minden nyavalya idegi alapon van, boldog-boldogtalan szájából hallani, hogy
-"idegi alapon" beteg
-"gyomoridegem van"
-a problémái az "ideg miatt" vannak
-"nem bírom idegileg"
-"ne idegejjé'"
Aztán a durvább változatok, ú.m.:
-"idegbe' vagyok" (1 hete, folyamatosan)
-"ki vagyok idegileg", változat: "ki van az idegem", netán: "ki vagyok idegelve"
-"rámjött az ideg" ('elöntött a düh, és meggondolatlanul tettem/mondtam vmit')
-sőt: "idegi alapon, szichésen(sic!) (a nagyobb nyomaték kedvéért)
-még sőtebb: "idegi alapon idegileg" (ilyent is hallottam ám!)
-és a címben említett, ami mindent visz, de be kell valljam, ezt nem jártomban-keltemben, hanem a Mónikasóban hallottam.
(Természetesen az idegőrlő, idegtépő stb. kifejezések nem ide sorolandók. Gondolom, lehet érezni a különbséget.)

A másik, közbeszédbe leszivárgós kifejezés a tudat alatt. Freud óta szoktuk tudni, hogy az micsoda, de manapság mintha indokolatlanul gyakran hangzana el. Ha az ember nem érti embertársa működését, akkor rögtön behozza a játékba a tudatalattit, még az anyukám is mondta egyszer (bár nem akarom bántani, meg nem is jellemző rá), hogy "tudat alatt biztos akarod", hát, mit tudom én, lehet. De azért ne okoljuk már mindenért a tudatalattit, nem is biztos, hogy mindent tudat alatt teszünk, aminek a motivációja nem világos.
A kategóriában a legjobb a "tudat alatt azt gondoltam", ami a villamoson ütötte meg egyszer a fülemet, mit mondjak, felszisszentem.

Aztán. Én néha mókásnak találom az igekötők felcserélését (a témában egyszer egy szemináriumi dolgozat keretében is értekeztem az aktuális szleng kapcsán), de mondjuk a le igekötőt nem kéne annyira erőltetni. Kedvenceim: lekommunikál, lereagál, és a legszörnyűbb, a ledegradál (juj).

Ha tudtok hasonlókat, csatlakozzatok!

Maradt a végére egy kis nyelvi játék (azt én úgyis szeretem:).
Nemrégiben azzal mókáztunk,melyik az az ige, amihez minden igekötő illik. Lehet tippelni. Nos, az első, amihez minden igekötő passzol, az a jön és a tesz. A második helyen is holtverseny alakult ki, az egyik a megy, ami csak úgy nem jó, hogy *megmegy. A második helyen azonban még egy ige áll, ez pedig, bármennyire is szörnyűborzalmas, bizony a baszik. (Tessék csak kipróbálni!)
A harmadik helyen a csinál áll (vö. *szétcsinál, és *átcsinál), és alig néhány kivételtől eltekintve ide tartozik még a lát, néz, beszél, mond igék is. Mókás, nemde?
(No, nem mintha ezzel a baszni előkelő helyezésével akarnám menteni magam a csúnyabeszéd miatt, de azért lássuk be, elég produktív ige. A csúnyabeszéd miatt meg lelkiismeret-furdalásom van:).
A dosszié nyelvművelő bejegyzését olvasták.
K.