Nahát, ezek a mai fiatalok

Nemrég volt női magazin-témakör, nézzük meg, mit olvas az eggyel fiatalabb korosztály. És mivel mostanában megint (továbbra is) csúnyán beszélek, adjunk kicsit a nyelvművelésnek is, nehogy műveletlen maradjon a nyelv (vagy esetleg mi).

Nyuszi vesz rendszeresen Im-et, ha náluk vagyok, mindig átlapozom, mert legalább olyan színes és semmitmondó, mint nagy testvérei, meg amúgy, olvasáskényszerem is van, mindent elolvasok, ami a kezem ügyébe kerül, ha egyedül eszem, és nincs más, a cerbonásdoboz hátulját olvasgatom (felvágottas papírt szigorúan tilos, mert elmegy az étvágyunk, ha megtudjuk, mi van benne).
Szóval, vegyük górcső alá, mit adnak a mai fiatalok elé olvasásra, és tudjuk is meg, mi manapság a menő, trendi, vagány, hogy ebben is uptodate-ek legyünk. Kalandra fel!

Már a címlap érdekes, rajta jólfésült, kinyalt szépfiú (ez utóbbi nem látszik, de én biztosra veszem), mint a feliratból megtudjuk, ő Zac Efron, a "high school hero". Nemtom, mitől hiró, biztos megmentette több tanárát és diáktársát az Amerikában oly gyakori iskolai lövöldözésektől, esetleg befogadott egy eltévedt mosómedvekölyköt, vagy megevett együltő helyében 6 Big Mac-et, mindenesetre, jelenleg érte kell oda lenni és punktum.
A lapban ezenkívül találhatók poszterek, összefoglaló néven "nu rock gods" előadókról, ígérik, bemutatják a legújabb "party style"-t, és adnak ajándékba csillogó party övet is. (Ha már mindenképp partynak hívjuk, írjuk legalább I-vel.)
Lapozzunk bele. Az első néhány oldalon színes egyveleg "celebekről". (Ciki, nem ciki, eltartott vagy 30 másodpercig, míg rájöttem, a celeb szó sztárt jelent, és valszeg a celebrity rövidítése, hiába, no, öregszem már.) Pár oldallal később a kötelező fikázó cikk Britniről (manapság nagyon ciki ám nem cikizni Britnit!), majd prezentálják, mi lesz "hot" 2008-ban. (Vicces, a hot és a cool nagyjából ugyanazt jelenti.). Smink és divattanácsok következnek, (full color, street style, cheap&chic, party look, make over címkékkel, ez utóbbi megint nemtom, mi), majd jönnek a lelkizős rovatok. Tippek, hogyan szerezzük meg a suli legvagányabb srácát, cikk arról, hogy a kiszemelt vajon "haver vagy lover" (sic!), teszt, ki miért szeretne bepasizni, majd, hogy hogyan kell sikkesen szakítani (a 13-17 éves korosztály már valszeg többszörösen túl van ezen). Szexrovat, tippek és tanácsok, ahol emlékeztetnek az óvszer használatának fontosságára, és lám-lám, a kötelező tánc már ily fiatal olvasóknak is "megmentendő" témakörben, kutyusokat kell örökbe fogadni (akik tényleg aranyosak). További címkék: Karrier&cash, chill out zone, happy new you (=tippek, hogyan újuljunk meg az újévben, legjobb, hogy a sikert 60 másodpercen belül ígérik), celebek megint (már tudom, mi az), poszterek, total fun (csak a címe alapján jöttem rá, ez a viccrovat lehet), horoszkóp, vége. Ja, nem, ráadásként a 10 legszexisebb pasi fotója félmeztelenül (egyenes út a Cosmohoz). A teljesség kedvéért megemlítendő, kiderült, hogy a címlapboy azért high school hero, mert a High school musicalban játszott.

Nem is értem, miért mondják, hogy kevesen beszélnek nyelveket kishazánkban, mikor a kamaszok ilyen sajtóterméken nőnek fel.

Kérdésem: mi az, hogy alert? Többször szerepelt az újságban, de nem tudtam rájönni.

Hazajött Attila, és közölte, a celebet igazán tudhattam volna, így lehet, hogy az alertet is kéne, akkor én most nem vagyok se hot, se cool:(

K.