Koccintós

Új szavazás!

De először is, a régi értékelése. Nem nagyon mozgatott meg benneteket, az 51 nap alatt, amíg kint volt, összesen 48 szavazat érkezett. Valóban, nem feltétlenül érdekes a téma. Az eredmény viszont messzemenően engem igazolt.

- 43 szavazat, azaz hozzávetőleg 89% százalék érkezett az ön-re
- 1 a magára, ez szerény 2%
- 4 pedig (8%) arra, h mindkettő egyformán udvarias

Nos, mit lehet ebből levonni. Következtetéseket, következtetéseket. Azokat biztos. Meg azt is még, hogy az ön (főleg, ha nagybetűvel írjuk, igazán udvarias megpróbálkozhatnak a nagybetűs ejtéssel is) udvariasabb. Ezzel egyetértek, bár kissé távolságtartónak érzem. Viszont kétségkívül jobb a csengése, mint annak, hogy maga. Az olyan  -ahogy annak idején Stifler mamája mondta - "kapanyeles". Hé, maga! Olyan meg nincs, hogy *Hé, ön!
Mindenesetre, a teccikezésnél bármi jobb.

De mindegy, hagyjuk is. Itt van az új.
Szeretjük a sört. Kikérünk egy karikát, aztán csak simán megemeljük, és "egészségedre", vagy koccintunk is vele? Először is, tudjuk, hogy az aradi vértanúk óta sokan nem. "Magyar ember nem koccint sörrel." - ahogy ezt mondani szokás. Arról nem sikerült pontos infót szereznem, h a hozzá tartozó hagyomány igaz-e. Mindenesetre, erősen rögzült a köztudatban. Hallottam emlegetni bizonyos 150 évet is, hogy utána már lehet. Miért pont 150? Ki és mikor határozta meg?
Viszont sokszor látom, hogy sokan mégiscsak. Ezen egyesek fanyalognak, mások a 150 év lejártára hivatkoznak, sokan talán nem is tudják, miért nem koccintanak sokan.

Szóval, miért igen? És miért nem? És mivel ilyen kifejtős kérdést nem lehet feltenni szavazáson, ezért csak úgy fog szólni a kérdés, hogy koccintasz-e sörrel