Megy a gőzös, megy a gőzös a picsába

Málnát eszem. Frisset, nem fagyasztottat. Idén először. Nyamm. Aztán meg főtt kukoricát fogok. Csak hűlne már ki!

Megnéztük tegnap a Megy a gőzöst. Hát, Grecsó ide vagy oda, szerintem harmatgyenge lett. Persze az nem feltétlenül a forgatókönyv hibája. Az olyan lett, amilyen. Annyira nem rossz. Van benne néhány jó poén is. Ám Grecsó ennél sokkal de sokkal többre képes.
Aztán a játék! Pedig nem kis nevek játszanak benne. Nem is értem, hogy olyan színészek, mint Koltai és Pogány Judit, miért ripacskodnak? Merthogy a fiatal, műcigánylányt alakító színésznő ripacskodik, azt még meg tudom érteni. Talán még sose játszott filmben, aztán azt hiszi, azt úgy kell. Na de a többiek?
Gesztesi édes volt. Meg a Körte Lajost alakító figura. Ismert név, de nem jut eszembe. (Ha megírtam a posztot, ígérem, beállok egy kicsit a sarokba miatta. Ha marad kukorica, rá is térdepelek.)
Meg az egész filmet áthatja valami erőltetett műtájjelleg, erőszakolt "paraszt akcentus" (ahogy B. mondaná), hogy mi most aztán itten annyira népiesek vagyunk, hogy még.
A cigányok ábrázolása (a belekevert roma beszéd ellenére, ami pluszpont) hiteltelen. A népiesch vasutasé és papé is. A vasutasnéé meg még inkább.
Biztos sokakat zavart az egyházi ereklyék ilyen mértékű dehonesztálása. Engem pont nem. Az annál inkább, hogy nem volt szellemes. (Megjegyzem, hívő vagyok. De a szellemes egyházi stb vicceken jóízűen tudok röhögni.)

Ja, és a legrosszabb: folyamatos Macskajaj-fles. Pfff.

De azért, mindennek ellenére, a film aranyos volt. Mégiscsak volt benne valami báj, ami finoman,alig észrevehetően beragyogta. Talán pont abból fakadt, hogy időnként lehetett érezni: ez akár egy jó film is lehetett volna. Csak nem lett az.

Szóval, pizza és sör mellé, kiskifli-nagykifliben összebújva, ha épp nem lehet szexelni, mert az ember lánya menstruál, akkor akár meg is lehet nézni.