Mint a nyulak

Szép dolog az, hogy ebben az elkereskedelmiesedett, globalizált, értékpusztító (szörnyűségesebb jelzők most nem jutnak eszembe) világban pont a bevásárlóközpontok őrzik a fontos értékeket. Így belépve rögtön érezzük, nem csak a fogyasztás központjai ők, hanem mindemellett tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak az egész családnak. El nem mulasztanák, hogy látványosan meg ne emlékezzenek az éppen aktuális állami és egyházi ünnepekről. És nem ám csak a Valentin napról (ami amúgy is csak az amerikai boltosok extraprofitleső találmánya, fujfuj), ó, dehogy. Húsvét, karácsony, sőt, idén a WestEndben március 15-re is megemlékeztek, a Nemzeti dal néhány versszakát festettek a falakra, megmelegszik az ember szíve ettől soppingolás közben, és utána is, egész más úgy tömni magunkba a kajarészlegen a KFC csirkemellet kólával, hogy közben felpillantva látjuk, hí a haza, az embernek be is villan, kokárda is kéne, eh, vajon hol lehet olyet kapni ilyen ebben a gecinagy plázában, basszus, akkor 15-én nem is lesz nyitva, kell még egy kiló kenyér, irány a Match.

Az Árkádban a marketing a fontosabb egyházi ünnepekre fektet nagy hangsúlyt (elsősorban a karácsonyra és a húsvétra), ezeket mindig nagyszabású készülődés előzi meg. Karácsonykor mikulás- és karácsonyfa-dekoráció, fotózkodási lehetőség, nyűgös szülők nyűgös gyerekei állnak szájtátva és visítva, hogy nekik is kell ilyen. Húsvétkor mozgó műnyulak, tojások műfüvön kosárban, tojásfestési lehetőség, ezenkívül élő nyulak és bárányok. Tavaly asszem volt bárány is, idén csak nyúl az alagsorban elkerítve, a Jeans Clubbal szemben. Legalább 8-10 nyuszi, jó nagyok, ivarérettek is valószínűleg, nekem legalábbis úgy tűnt. Én is megálltam megcsodálni őket, aztán egyszer csak látom, hogy bal oldalon az egyik nyuszi erősen arra törekszik, hogy felmásszon a másik hátára, sikerült is neki, és el is kezdett mozogni, egészen úgy. Azt nem tudom, tényleg dugtak-e (vagy csak játszottak, ahogy az egyik apuka válaszolta érdeklődő kisfiának), mindenesetre az interakció gyors volt, határozott, és főleg lényegretörő. Egy mellettem álló kislány megkérdezte az anyját, anyuuu, mit csinálnak a nyuszik, anyuuu válaszát azonban elnyomta a gyerekzsivaj.
Lám-lám, a pláza erre is remek lehetőséget nyújt, hogy egy ilyen incidenst látván elbeszélgessünk cseperedő csemeténkkel az élet nagy dolgairól.