Dolgozó nők

Visszaköltöztünk kedden a harmadikra, végre már! A parketta szép, csak csúszós, és minden morzsa meglátszik rajta, és az a jó tulajdonsága sincs meg, hogy magába szívjon egy bögre vizet, ha véletlenül kiborítom. De sebaj, végre otthon, saját folyosó, saját konyha. Jövő kedden visszaköltöznek a fiúk, lesz újra kávéfőző, szóval helyreáll a világrend, lesz kávé, és lesznek férfiak.
Az egy hónapos másodikon lakás során - ahol csak nők voltak - megismertem újabb nőket, irigylésre méltóan sokat. Sőt, mivel néha lementem az elsőre kávézni a fiúkhoz, meg a negyedikre Á-hoz, így a nőtípusok annyira széles palettáját volt szerencsém megismerni, hogy akár szociológiai tanulmányt is írhatnék, de én nem török ilyen babérokra, beérem azzal, hogy itt megírom, ilyenféle nők vannak a cégnél, ahol dolgozom. Csak, hogy levezessem, hogy ventilláljak, és ne csapjam agyon valamelyiket, amikor már nyakig elborít a stressz.

A buzgómócsing-típus
Leggyakrabban láthatjuk: a folyosón, papírokat lobogtatva a kezében, sietős léptekkel halad a főnök irodája felé. Ott bekopog, udvariasan megvárja a szabad jelzést, de érezni, nincs sok ideje, csak beszól, "főnök, ütöttem három space-t, beszéljük meg", aztán sietősen vissza az irodájába, ahol sok-sok fontos munka várja. Ha bekopogunk hozzá, egy türelmetlen "egy pillanat" a válasz, majd mikor bebocsátást nyerünk, azonnal érezzük, mennyire feltartjuk. A telefonja egyfolytában csöng, ekkor elnézést kér, felveszi, bőszen és értően hümmög, majd mikor lerakja, ránk néz, "elnézést, ez fontos volt", és kérdően ránk néz, de fél szemmel a monitorra is, mert ott várja a fontos munka. A kávét az irodájába hozatja valamelyik kolléganővel, mert neki nincs ideje megfőzni. Néha, nagy ritkán leáll velünk beszélni a folyosón, ekkor 20 percben elsorolja, milyen sok és fontos munkája van, szinte már alig bírja, de azért még igen, majd amikor levegőt vesz, és mi reagálnánk, benyögi, hogy bocsi, de neki rohannia kell, mert rengeteg a dolga.
Pólóján a felirat: Nagyon fontos vagyok.
Hamarosan osztályvezető-helyettes lesz belőle.

Az én anya vagyok-típus.
Leggyakrabban láthatjuk: A folyosón, aggódó arccal telefonál, hogy a kis Pistike megette-e az oviban a spenótot. Egy-, két- esetleg többgyerekes családanya. Nemrég jött vissza GYES-ről, épp hogy túl van a picike beszoktatásán az oviba. Emiatt lelkibeteg, hiszen már nem lehet együtt a nap 24 órájában az ő tündérbogarával. Ez persze érthető, együttérzően hallgatjuk a folyosón. Együttérzésünktől vérszemet kapva, másnap 1500 fényképet tartalmazó fotóalbumot hoz be, gyerekszáj-történetekkel szórakoztat, és tényleg, a védőnő is mindig mondta, hogy ő már sok gyereket látott, de ennyire különlegeset/tehetségeset/korához képest fejlettet még soha. Gyermekeire hivatkozva túlórát sosem vállal, senkinek be nem segít, mert neki rohannia kell a bölcsibeoviba, majd ti is megértitek, ha nektek is lesz. Ha megfeledkezik magáról, még mindig többes szám első személyben mesél (a megrendelést lefénymásoltuk, a partnerrel egyeztettünk, a főnöknek benyaltunk).
Pólóján a felirat: Világra basztam n darab kölyköt, mi más dolgom lehetne még a világban?
Hamarosan ismét GYES-re megy.

A szofisztikált típus
Leggyakrabban láthatjuk: az irodája, ajtó becsukva, ő majdnem szabályos fáraóülésben ül a székén, csak épp a keze van a billentyűzeten.
Ő a finomlelkű, érzékeny pszichéjű hölgyemény. Mindig halkan, elhaló hangon, finoman, választékosan beszél, trágár szót a szájára nem venne, ha meglát egy faszt, elsírja magát (túl gyakran azért nincs kisírva a szeme), ha hozzászólnak, összerezzen, ha kérnek tőle valamit, világfájdalom ül ki az arcára, általában 50 kiló alatt van, nem eszik, csak csipeget. Szinte mindig blúzt hord és szövetnadrágot, amit áttetszik a hagyományos bugyi vonala (a tanga olyan közönséges), szögletes orrú fekete cipőt nejlonbokafixszel, hozzá fekete táskát, és hosszú gyöngysort a nyakában. Mindenkiről negatív véleménye van, ezt hasonszőrű kolléganőivel tárgyalja ki, másokkal szóba sem áll.
Pólóján a felirat: Hozzám képest te elefánt vagy a porcelánboltban.
20 év múlva is ugyanott lesz.

Az ezo-spiri-guru-típus
Leggyakrabban láthatjuk: a konyha vagy a folyosó, vagy bármilyen közösségi tér, ahol tanácsot ad, véleményt alkot ezoterikus, spirituális, és lelkibajos kérdésekben, teával a kezében. A vonzás törvénye szerint él, reggelente azért késik el munkából, mert nem vonzotta be idejében a villamost, fizetését nem a cégtől, hanem egyenesen a zuniverzumtól kapja, most épp fizetésemelést programoz magának. Irodáját a feng shui szerint rendezi be, az ajtóban szélcsengő lóg, hogy a csí bejöjjön, és Allah szeme, hogy a rontás meg ne, nyakában kereszt, karján különféle ásványokból készült karkötő, mindig más, a holdciklusnak megfelelően. Enyhe súlyfelesleggel rendelkezik, amitől általában újabb és újabb diétákkal igyekszik megszabadulni, ám néha láthatjuk, hogy délutáni nasija 5 darab krémes, mert hát az embernek végső soron úgy kell elfogadnia magát, ahogy van. Szívesen beszélget bárkivel, feltéve, ha ő beszélhet. Csillagállásban mindig naprakész, rezgésszintjét emelve készül 2012-re. Ha a kollégák elfáradnak, szívesen mutat nekik különféle energiapontokat a testen, amelyeket masszírozva fel lehet frissülni. Meggyőződése, hogy különleges ezoterikus képességei vannak, és igyekszik magát úgy is beállítani, mint aki sokkal többet tud, de erre csak célozgat. Jellemzően elvált.
Pólóján a felirat: Előbb-utóbb bevonzom a lélektársamat, ennek rendelek alá mindent.
Hamarosan szabadúszó lesz.

A mindenki engem akar megdugni-típus
Leggyakrabban láthatjuk: a vécé, ahol a sminkjét igazítja. Télen-nyáron miniszoknyát hord (télen neccharisnyával és csizmával), tökéletes sminkje van, belőtt, feketére vagy szőkére festett haja, francia műkörme, gyűrűsujjon strasszokkal. Ő az ügyeletes jónő az osztályon/emeleten/cégnél, ezzel tisztában is van. Panaszkodva dicsekszik, aaannyira kellemetlen, nem győzi hárítani, mindenki rá hajt, mindenki őt akarja megdugni, a nős, többgyerekes kollégák főleg, de hát ők menjenek a fenébe, meg a sofőr, meg a partnercégek munkatársai, meg a portás, meg a büfés srác, meg a takarítónő. Jól lehet vele beszélgetni, feltéve, ha mélyen érdeklődünk a pasiügyei iránt, más témája nem lévén. Ha rákérdezünk, hogy áll a projektje, elmeséli, hogy a férfikollégák, akikkel együtt dolgozik, mindannyian randira hívták, de hát egyik se az igazi, és a partnercég új munkatársának nagyon kellemes hangja van a telefonban, és érzi, hogy ő is bejön neki, alig várja már a következő cégközi prezentációt. Egyébként a munka elmegy, ő sokkal többre is képes lenne, ezt csak ugródeszkának tekinti. Jellemzően évek óta nincs pasija.
Pólóján a felirat: I'm too sexy for this job.
Hamarosan ezo-spiri-guru lesz.

A mások szemében a szálkát-típus
Leggyakrabban láthatjuk: konyha, folyosó, közösségi terek, ahol úgy tesz, mintha beleolvadna a tömegbe, de ő az örök outsider, akit már az óvodában csúfoltak, így felnőtt korában túlkompenzálásképpen fikázza a többieket.
Pólóján a felirat: Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter.
Hamarosan szétflémelt blogger lesz belőle.