In Bruges

Nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e a film tegnap, vagy nem.
Nekem az alapkoncepció hibás. Mivel többszörös bérgyilkosokról van szó, h lehet probléma, ha egy gyerek is becsúszik a szórásba? Plusz 1000 év pokol? Hülyeség! Az úgyis az örökkévalóságig tart. Meg, hogy megtisztulás, miegymás, és sajnáljuk szegény bérgyilkos bácsit (Colin Farell), aki nem tudja feldolgozni, h megölt egy kisfiút. Miért, az összes többi gyilkosságot fel tudta? Őrülten kíváncsi lennék, hogyan is.
Oké, tudom, bűnelkövetők közt is járja egyfajta erkölcsiség (vö. a dutyiban az egyes bűncselekményfajták megítélését házon belül), és ha mondjuk épp azt találták ki, hogy ugyan halomra lövünk embereket pénzért, de gyerekeket azért mégsem, mert az már durva, akkor jó. Amint Ken mondja a filmben, az emberek, akiket megölt, nem voltak túlzottan jó emberek. Oké, védhető. De nekem nem fér a fejembe. Mert attól függetlenül, h valakit nem tartunk jó embernek, mégsem lőjük szét a seggét, pénzért meg pláne.
A humora viszont zseniális. Fekete és cinikus, tecc. És a képek Brugesről, tejóságosatyaúristen, hogy lehet ilyen gyönyörű ez a város. Talán igaziból nem is ilyen szép. Legalábbis nem mezei turistáknak. Csak a rendezőnek és az operatőrnek mutatja ilyen szépnek magát. És valóban olyan, mint egy álom. Már csak a gyönyörű képek miatt is érdemes megnézni. Tényleg, mint egy álom. És filmnézés közben az embert heves vágyakozás fogja el, hogy megigyon egy jófajta belga sört. Mmm.
Viszont, a film körülbelül kétharmadánál - talán, mert akkorra fogyott el a popcorn, és kezdtem igazán figyelni - bevillant, mi lesz ennek a vége. Nem írom le, mert hátha valaki nem látta, és meg akarja nézni, de onnantól, hogy Haryy fegyverrel üldözi Rayt Bruges utcáin, onnantól sejthető. Aztán mégsem pont ugyanaz lesz a vége, mert van benne egy pici cinikus csavar, nesze neked Harry, meg az elveidnek, hehe. Jó.
Bruges mustsee, a film nem. De azért megér egy estét. Határozottan nem rossz.

K.