Para, pszichológia

Voltam tegnap Vadkörténél, aki nekem rokonom, és spirituális érdeklődésű. (Pontosan nem tudom, milyen szó fedné le az ő érdeklődését, remélem, ez a spirituális jó lesz.) És lehet vele beszélgetni mindenféle ilyesmiről, meg tippeket ad, és egy asztrológus ismerőse telszámát, mert nagyon kiváncsi vagyok, de még nem biztos, hogy el merek menni.
Végre megértettem, olvastam erről, milyen elven működik az asztrológia, mert korábban sosem fért a fejembe, hogy lehet az, hogy a "Szaturnusz hatására", meg "ezen a héten az Uránosz határozza meg viselkedését", meg hogy "a Vénusz segíti", aztán egy könyv elmagyarázta, hogy itt nem kauzális kapcsolat van, hanem az analógiás gondolkodás a kulcs, következésképpen maguk az asztrológusok sem hiszik azt, hogy valami valamelyik bolygó hatására történik. Ez csak a magazinasztrológia, és ilyet le sem szabadna írni, bár szép számmal sorakoznak ilyenek a női lapokban, elég necces, hogy még egy asztrológus nőről szóló riportban is, a bevezető, vastagon szedett bekezdésben, hogy "még a csillagok sem tudtak rajta segíteni". Aztán A függőleges világkép c. könyv elmagyarázta, hogy nem is tudnak, nem is akarnak segíteni, mégcsaK nem is befolyásolnak, hanem az "amint fenn, úgy lenn" elv alapján, valami olyasmi, hogy analógiásan ugyanaz történik az égbolton, mint idelenn, csak egy másik síkon, többet erről nem írnék, mert nem igazán értek hozzá, hülyeségeket írni meg nem akarok.
Azért félek elmenni asztrológushoz, mert mi van, ha rosszakat mond? És egyáltalán nem is biztos, hogyha megcsinálja a születési horoszkópomat, akkor én tudni akarom a jövőt. Még lehetőségek formájában sem. Azért ez elég ijesztő. Mi van, ha az embernek a képébe vágják, hogy a radix alapján valszeg soha nem lehet gyereke? Ekkor két dolog léphet működésbe. Az ember hárítani kezd, ááá, ez egy tudománytalan hülyeség, és mindent gyorsan megcáfol, aztán elfelejt. De akkor ez úgy működne, hogy ha az ember jó dolgokat hall, azokat elhiszi, és dicséri az asztrológust, mint minden titkok tudóját, ha meg rosszat, akkor kijelenti, hogy baromság, és az asztrológus dilettáns, tudománytalan sarlatán? Ezt így nem lehet.
A másik lehetséges kimenet pedig, hogy egy ilyen hír hallatán működésbe lép a Pygmalion-effektus, az önbeteljesítő jóslat, és ez talán még rosszabb.
Vadkörte szerint az igazán jó asztrológus nem mond negatívumokat, hogy lát-e gyereket, nagy sorscsapást, és mikor látja a kiszállási pontokat, hanem ezek mentén elbeszélget a delikvenssel, és próbálja rávezetni, esetleg min lenne tanácsos változtatnia. De ha így is lenne, már a hazaúton azon töprengenék, vajon mit hallgatott el?
De azért kiváncsi vagyok. Mi lesz a bika napjegyű, mérleg aszcendensű sünibabával, főleg most, hogy már mindjárt 27 lesz, és egyre jobban közeledik a kritikus 29 és fél év, amikor is a Szaturnusz, ha jól tudom, visszaérkezik ugyanoda, ahol a születés időpontjában állt. És olyankor mindig van valami.

Megj.: Na, ennek milyen címkét adjak? Az ezo címke illene, de nem akarok olyat létrehozni, mivel nem tervezek túl sok ezoterikus írást a jövőben, ez csak kivétel, nézzétek el nekem, most épp ez foglalkoztat.
Végül azért kapta a pszicho címkét, mivel egyrészt nem volt jobb ötletem, másrészt, mert mégiscsak van ennek a dolognak pszichológiai vonatkozása.