MBTI INFJ

Ez majdnem olyan mint egy BF vagy NFVSz a rosszlányok.hu oldalon, de azért nem teljesen. Az MBTI (Myers-Briggs Típusindikátor) egy olyan önjellemző személyiség-kérdőív, amely a C.G. Jung által kidolgozott személyiségtípusok mérését teszi lehetővé. A tesztnek több változata is ismert, és mindegyik a jungi típusoknak megfelelően 4 független dimenzión mér. Ezek: Extra- és Introverzió, Érzékelés-Intuíció, Gondolkodás-Érzés, Megítélés-Észlelés. A pszichometriai mutatói eléggé ellentmondásosak, és én személy szerint a strukturált személyiség-kérdőíveknél jobban kedvelem a projektív teszteket, de most tanultam róla, és ki is töltöttem. Megdöbbentően pontos eredményt hozott. Először is, introvertált vagyok mintállat. Nagyon a skála szélső végén mozgok, pedig azt hittem, hogy nem. Hogy a sok önismeret és csoportozás hatására változtam már az extraverzió irányába. De nem. Vagy alig. (Te jó ég, milyen lehettem előtte?) 

Aztán rájöttem, hogy

1. az introvertáltság alapvetően nem azt jelenti, hogy nem kedvelem a társaságot, vagy hogy nem érdekelnek az emberek. Sokkal inkább és elsősorban azt, hogy döntően honnan nyerem a (pszichés) energiáimat: a külvilágból-e (mint az extravertáltak), avagy a saját belső világomból. És egyértelműen az utóbbi érvényes rám. Jól elboldogulok már társaságban, még a liftben történő chitchatelés is megy már, mégis, ha arról van szó, miből töltekezem igazán, akkor az az intrapszichés világom valóban. 

2. az introverzió nem egy kór, amiből ki lehet gyógyulni a terápiák hatására, és szépen kikezelnek belőle a terapeuták. Persze, ez eddig is tudtam, de a lelkem mélyén volt egy hiedelem, hogy mégiscsak az. Ez azért van egyébként, mert az apukám és a nagymamám ezt nyomatta. Ne legyél már olyan visszahúzódó, ne legyél félénk,, barátkozz többet, ne félj. Ez pedig, mint tudjuk, sok mindent el lehet érni (például magas fokú frusztrációt),de személyiségváltozást annál kevésbé. 

És amikor a teszt hatására mindezt alaposan végiggondoltam, valahogy végre a lelkem legmélyén is kibékültem azzal, hogy én introvertált vagyok, és az is maradok. És ez teljesen rendben van. Egyébként N mint intuitív, F mint Érző és J mint megítélő. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a döntéseket alapvetően struktúra alapján hozom, előzetes terv készítése után.

Aztán elolvastam, hogy az INFJ a segítő, címkéje a "védőügyvéd", és például a terapeuták és az írók döntően ebbe a személyiségtípusba tartoznak. A statisztikák alapján a populáció egy százaléka tartozik ebbe a személyiségtípusba, szóval akár különlegesnek is érezhetem magam.